16 Eylül 2012 Pazar

Post #13


PAKET


Geçen hafta Çarşamba gidip Cuma döndüm. Hem son 4-5 gündür neler yapıldığını görmek, hem de Julien’in yokluğunda yapılacak işleri programlamak için (oğlanın Fransa’da bir vergi işi çıktı, Perşembe-Salı yok). Çatının büyük kısmı tyvek’le kaplanmış. Bu membran acaip kaygan bir mal. 10 derecelik bir meyilde dahi üzerinde durmak imkansız. Çatının uç noktalarında çalışmak için elimizdeki halattan bir emniyet kemeri oluşturup, diğer kanattan bir mahyayaya bağlanarak membranı kiremitaltı tahtalarına zımbaladık.

Julien’in gidişiyle, bana tavanarası üçgeni ve yanındaki dar alanı yapmak kaldı. Arazinin eğiminden dolayı o bölgede çatının yerden yüksekliği 7-8 metreyi buluyor. Belde uyduruk bir halat, tırsıyor insan. Bir daha bu işi yapmaya kalksam, mutlaka dağcıların kullandığı bir ‘İsveç oturağı’ takarım.












Şansımıza Eylül’ün ilk yarısı yağmursuz geçti. Yoksa işimiz daha da aksardı. Muhtar Burhan tarlaları ve cevizlerine yağmur istiyor, ben tersini, sonunda bir çizgi çektik, bizden tarafa gelince bulutun yön degiştirmesi konusunda anlaştık. Derken Cumartesi bizim bölgeye sıkı yağmur geleceğini bildirdi Osman. Sözümona zeytinlerini sulamaya gitti ama her an yelken kaçamağı kolladığı için, gözü hep hava durumunda. Bu yazıyı Pazar yazıyorum, dün akşam köydekilerle konuştuğumda daha yağmamıştı. Dağlık bir bölge olduğundan, aşağıda yağıp yukarıya yağmadığı veya tam tersi olabiliyor. Yine de, Perşembe gününü, alet edevatı toparlamak, dek, zemin, tavan tahtalarını evin altı veya içine almak ve evi naylonlarla paketlemekle geçirdik. 





 

Bugüne kadar şansımızı çok zorladık, bugün olmazsa yarın gelecek elbet bu yağmurlar. Evin içi şimdi sağlamda. Dış duvarları yapmak için kuru havayı kollamamız lazım, ama içerde de yapılacak tonla iş var.

İç duvarlar girişdekiler gibi yapılacak. Girişte ve salon-oda-wc ayırımlarında yer kazanmak için balya kullanmadık, duvarları 10 cm kalınlığında tutarak badadi sıva yapıyoruz. İzolasyon için kullanılan malzeme yine aynı, killi toprak, saman, kireç karışımı. Ayrıca oda ve tuvaletin tavanları ve tavanarasının tabanı ve izolasyonu da, dış duvarlar öncesi bitirilecek.




Ahmet usta Julien gelene kadar tüm bu işlerin tahtalarının lamba-zıvanasını açma ve giriş bölümünün dış duvarına kabuk tahtalarını çakma işini bitirecek. Julien'den de, 20 Eylül’e tüm duvar konstrüksiyonunun, ve kapı pencere aralıklarının bitmiş olacağı, 7 Ekim’e de, tüm iç-dış duvarların ve sıvalarının bitmiş olacağı sözünü aldık. Ve kendisini uğurladık Fransa’ya. Başlarken evi Ağustos sonu teslim edeceği sözünü almıştık, ‘tavanarası odası ekledin, birbuçuk ay attı’ savunmasıyla bugünlere geldik, bakalım bu seferki söz nekadar tutulabilecek.

Yağmurdu, rüzgardı derken balya dizimi ve sıva işi nasılolsa birkaç hafta atar. Su ve elektrik tesisatını yap, sobayı kur, iki eşya at, Kasım’da oturursak ne ala.


2 yorum:

  1. Merhabalar,
    Saman evinizin tüm aşamalarını inceledim Eviniz güzel görünüyor. Ancak son yayınızdan bu yana 4 yıl geçmiş.. Sanırım eviniz bitmiştir.. Allah mutlulukla oturmayı nasip etsin.

    Allah nasip ederse eşimle biz de güzel bir köye yerleşip sizin gibi saman ev yapmak istiyoruz. Yaklaşık 3 aydır araştırma yapıyoruz... Sitenizin çok faydasını gördük.

    Sormak istediğim bir kaç soru var (tabi sizin için bir sakıncası yoksa).

    Eviniz kaç metrekare?
    Bir de maliyeti ne oldu?
    Kapı pencere doğramalarını hazır mı aldınız?

    Şimdiden teşekkür ederim..

    Hayırlı akşamlar...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Meryem hanim. 4 yildir birsey yazmamamin nedeni, bu projeden vazgecmis olmamiz. Istanbul'dan tasindik, guneydeyiz, o nedenle arazimizi sattik. Evi de sokup ahsaplarini atolyeme getirdim, mobilya yapiyorum o meselerle.
    Ev 55 m2 bir tabana oturuyordu. Maliyet rakaminin bugun itibariyle bir gecerliligi olacagini sanmiyorum. Evin konstruksiyonunda kullanacaginiz ahsabin secimi, nerden gelecegi (ben yerel olarak cok ucuza temin etmistim), calisacak marangoz, insaat iscisi gibi personelin nereden bulunacagi gibi bircok faktor maliyeti belirliyor. Kapi pencere dogramalari dahi, elde iyi bir marangozun olup olmamasi, hazir alinacaksa malzeme secimi gibi seceneklere bagli. Ama eninde sonunda su akip yolunu buluyor. Size kolay gele, ruyanizin biran evel gerceklesmesi dilegiyle..

    YanıtlaSil