9 Ağustos 2012 Perşembe

Post #2


DEMİRKÖY – İĞNEADA - YEŞİLCE

İğneada Türkiye’nin Kuzey-batısında, Bulgar sınırında bir kıyı beldesi. Demirköy de onun 25 km doğusunda, bir evvelki kasaba. Demirköy’le İğneada arasında km2’ler boyunca devam eden, yoğunlukla meşe ve kayın ormanları, İğneada’dan Kıyıköy’e uzanan beyaz kum, uçsuz bucaksız Karadeniz sahili, kıyıdan başlayıp içerilere ilerleyen longoz ormanları, sazlık ve göller, sözün kısası, müthiş  bir tabiata sahip geniş bir bölge sözkonusu. Büyük kısmı koruma alanı. Hayvan türleriyle, bitki örtüsüyle bu bölgedeki ekosistem üzerine yazılmış birkaç kitap var. Meraklısı bulur okur, uzatmıyorum.

Foto: ROB




                                                                                                                                                      Bölgenin kuzeyinde devam eden ormanların arasına serpilmiş birtakım köyler var. Yeşilce bunlardan biri. 20 kadar hanesi var. Bir de sınıra yakınlığı nedeniyle küçük bir askeri lojmanı. Gerisini yeri
geldikçe aktarmaya çalışacam.

Arkadaşımız Aydın sayesinde bu bölgeyi öğrenip, 4 sene boyunca, 3-5 gün, birer haftalık sürelerle onun orman içindeki kulübesinde kalıp çevreyi tanıdık. Kısa bir müddet evel de Yeşilce köyünü keşfedip, bu köyün sınırındaki bir yamaçta ufak bir toprak alarak başladık işe. Evela arsanın bir köşesine küçük bir kulübe yapıp, hem yörenin, hem de arazinin dört mevsimini tanımayı hedefledik.
Öncelikle bu kulübenin yapılış sürecini paylaşacaz. Arada da köyün insanları, onlardan öğrendiklerimiz ve yaşadığımız diğer tecrübeleri.

Foto: Murat Tomruk





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder